«Αποτρέψαμε την οικονομική κατάρρευση του Σικιαρίδειου Ιδρύματος» τόνισε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος, επισημαίνοντας ότι «η Περιφερειακή Αρχή στάθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στις ανάγκες παιδιών, γονέων και εργαζομένων». Αναφέρει ότι με την ανάληψη του κόστους μεταφοράς των μαθητών, για τα σχολικά έτη 2018-2010 (ύψους 538.904 ευρώ), οι συνολικές χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους ξεπερνούν τα 2,2 εκ. ευρώ την τελευταία τριετία». Προσθέτει ότι τα δρομολόγια αυξήθηκαν κατ΄ αναλογία με τους μαθητές από 30 σε 50 περιοχές και ότι οι διαδρομές γίνονται σε όλες τις γειτονίες της Περιφέρειας από τον Ορωπό έως της Βούλα, το Μενίδι κ.λ.π. Επιπλέον, το Σικιαρίδειο ενισχύθηκε φέτος με 221.063 ευρώ προκειμένου να ανταπεξέλθει σε λειτουργικές του δαπάνες, ενώ ως Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδων ΑμεΑ χρηματοδοτείται μέσω του ΠΕΠ Αττικής με 433.000 ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευθεί οι πρώτοι πόροι.
Υπογραμμίζει ότι σήμερα πλέον μια «ιστορική κοινωνική δομή του Αμαρουσίου επέστρεψε στην κανονικότητα» και τέθηκαν στέρεες βάσεις για τη βιωσιμότητά του, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και τη διοίκηση του Σικιαριδείου. Καλεί δε να θυμηθούμε την κατάσταση που επικρατούσε προ τριών- τεσσάρων ετών.
Κατάσταση την οποία υπενθυμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος πρόεδρος του Ιδρύματος Θεόδωρος Παρασκευόπουλος. Κάνοντας σύντομη ιστορική αναδρομή αναφέρει ότι το ίδρυμα λειτουργούσε από το 1951 με διαφορετικά αντικείμενα. Από το 1071 λειτουργεί ως Κέντρο για παιδιά με νοητική στέρηση. Προβλήματα δυσλειτουργίας παρουσίαστηκαν κατά το 2012. Όχι εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης, επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος, όσο εξαιτίας της «κακής διαχείρισης καθώς η οικογένεια Συκιαρίδη είχε προικίσει πλούσια το Ίδρυμα». Απλά εξαντλήθηκαν τα χρήματα και υπολειτουργούσε. Το 2017 έκλεισε για περίπου δύο μήνες λόγο επίσχεσης εργασίας στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι εξαιτίας μη καταβολής δεδουλευμένων. Συνέπεια ήταν να προκληθεί έντονη ανησυχία και αγωνία για την τύχη των παιδιών αλλά και «πίεση προς τους γονείς να συμμετάσχουν στα λειτουργικά έξοδα».
Κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη, η οποία «ανατράπηκε χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Καραμέρου της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, της αρμόδιας υπουργού Θεανώς Φωτίου και όσων ακόμη ενέσκυψαν στο πρόβλημα και έδωσαν ξανά ζωή στο ίδρυμα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΣ. Σήμερα, όπως ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παρασκευόπουλος, στο Ίδρυμα εργάζονται 80 άτομα, τα παιδιά ηλικίας 15-30 ετών πέρα του ειδικού σχολείου που παρακολουθούν, συμμετέχουν και σε εργαστήρια διμιουργικής απασχόλησης όπως: Κηπουρικής, Κεραμικής, Τροφίμων (παραγωγή ποτά, μαρμελάδες) και ειδών Γάμου (μπομπονιέρες προσκλητήρια κ.α). Τα προϊόντα αυτά αναφέρει ο πρόεδρος είναι άριστης ποιότητας και αξιοπιστίας και διατίθενται στο κοινό, μέσω μπαζάρ αλλά και στην αγορά, ενώ πρόσφατα είχαμε σχετική παραγγελία από μία κυρία για τον γάμο της.
ΑΠΕ-ΜΠΕ